Verksamhetsbeskrivning

Hospice Östergötland

Den palliativa vården i Östergötland

Palliativ vård innebär vård som ges till patienter med allvarlig sjukdom, där vården inte syftar till att bota, utan i stället att ge lindring och stöd till både patient och närstående med fokus på bästa möjliga livskvalitet den tid som är kvar. Den palliativa vården delas in i allmän och specialiserad palliativ vård och det är patientens behov som avgör vilken vård som erbjuds. Utanför sjukhusen svarar Östergötlands kommuner tillsammans med primärvården för den allmänna palliativa vården, huvudsakligen för människor i eget hem och på de särskilda boendena (vårdboenden). Allmän palliativ vård ges också på sjukhus.

Region Östergötland erbjuder specialiserad palliativ vård i hela Östergötland, främst i patientens eget hem med omvårdnadsstöd från närstående och via kommunala insatser. När den specialiserade palliativa hemsjukvården inte räcker till för att möta patientens behov finns specialiserade palliativa slutenvårdsplatser i Linköping, Norrköping och Motala. Dessa platser har blivit väsentligt färre. I takt med att det totala antalet slutenvårdsplatser har minskat har också trycket på de specialiserade palliativa slutenvårdsplatserna ökat och kvaliteten på vården riskerar att försämras.

Behovet av hospicevård i Östergötland

När människor tillfrågas om önskemål när det gäller vård i livets sista tid beskriver många en önskan att vården ska ges i hemmet. Senare i vårdförloppet ökar andelen som känner tveksamhet till detta. Det kan vara av hänsyn till närstående, eller utifrån en önskan att få känna ökad trygghet och
självbestämmande genom ständig närvaro av personal. För dessa individer saknas bra alternativ i Östergötland idag.

Mål med Hospice Östergötland

Hospice Östergötland är en idéburen, icke vinstdriven verksamhet, som är konfessionellt obunden och som leds av stiftelsen Hospice Östergötland. Genom vårdavtal garanteras samverkan med Region Östergötland och länets kommuner. De individer som kan erbjudas vård på Hospice Östergötland behöva i annat fall vistas på slutenvårdsavdelning på sjukhus, korttidsplats i kommunen, eller i hemmet med insatser från hemsjukvård och hemtjänst.

År 1998 gjordes en utredning av dåvarande Landstinget i Östergötland och Linköpings kommun, där slutsatsen var att det fanns ett uppskattat behov av 7–10 vårdplatser för palliativ vård av hospicekaraktär. Detta ledde dock inte till något politiskt beslut om åtgärd. Sedan dess har befolkningen ökat och andelen människor över 80 år kommer att öka med 60% från 2020 till 2030.

Hospicerörelsen har sitt ursprung i England och bygger på att man erbjuder en specialiserad palliativ dygnet-runt-vård i lokaler med rofylld atmosfär och där personalen är utbildad att stödja patienters och närståendes behov när det gäller alla dimensioner – medicinska, psykiska, sociala, andliga och existentiella. Det som skiljer hospicevården från den vård som region och kommun i dag har möjlighet att ge är fokus på att främja livskvalitet för den döende individen och dennes närstående.

Hospice Östergötland har som mål att erbjuda vård och omvårdnad när livet är på väg att ta slut hos en person med komplexa palliativa vårdbehov. Det kan handla om svårkontrollerade symptom, såsom svårhanterlig smärta, ångest och andningsbesvär. Det kan också handla om psykosociala problem, exempelvis där hemsituationen är svår eller där det finns små barn i hemmet och existentiella problem, med oro och rädsla för vad som ska komma. Hospice Östergötland behöver kunna erbjudas när livets slut står nära och där det av olika skäl inte passar att vårdas i eget boende, på sjukhus eller på särskilt boende.

Målet är att:

  • erbjuda specialiserad palliativ vård och omvårdnad i en rofylld miljö utanför sjukhus.
  • erbjuda kompetenshöjning till personal inom både kommun och region. Föreläsningar, handledning av personal och praktiktjänstgöring kan vara del i detta.
  • erbjuda möjlighet för människor som vill bidra till verksamheten genom frivilliga arbetsinsatser (volontärarbete).

Verksamhetsform

  • Huvudman för verksamheten är Stiftelsen Hospice Östergötland.
  • Stiftelsen, som står under tillsyn av Länsstyrelsen, har sitt säte i Östergötland och ska huvudsakligen bedriva hospiceverksamhet och erbjuda utbildning inom palliativ vård.
  • Hospice Östergötland är idéburen, icke vinstdriven och konfessionellt obunden.
  • Avsikten är att upprätta vårdavtal med Region Östergötland och Östergötlands kommuner.
  • Hospicevården är mer resurskrävande och den extra guldkanten kan erbjudas med hjälp av donationer och insatser av volontärer.
  • Stiftelsens insamling sker under överinseende av Svensk Insamlingskontroll (90-konto).

Initiativtagare och ledning

Initiativet till Hospice Östergötland kommer från läkare och sjuksköterskor med erfarenhet inom palliativ vård. Stiftelsens styrelse består därutöver av personer med kompetens inom ekonomi, organisation och idéburen verksamhet.

Verksamhetsbeskrivning

Hospice Östergötland avser att erbjuda specialiserad palliativ dygnet-runt-vård i en rofylld miljö utformad specifikt för att främja trygghet, lugn och livskvalitet. Helhetsvård kommer att bedrivas, vilket betyder omhändertagande av både patienter och närstående. Insamlade medel och donationer kommer att användas till kvalitetshöjning av vården.

Hospice Östergötland kommer att ha 14 vårdplatser där även utrymme för närstående ska finnas. Plats beviljas efter remiss från sjukhus, primärvård eller kommunen. Läkare eller sjuksköterska bedömer remisser och gör prioritering utifrån helhetsbedömning av vårdbehov.

Verksamheten kommer att bemannas av sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, övrig personal och volontärer. Tillgång till arbetsterapeut, fysioterapeut och samtalsterapeut kommer också finnas.

Människors vilja att erbjuda frivilligt arbete på hospice är enligt andra verksamheters erfarenhet stor. Detta volontärarbete kan gälla arbetsuppgifter inom till exempel skötsel av lokaler, mark/trädgård och i köksarbete. De som vill bidra med frivilliga arbetsinsatser kommer att få en introduktionsutbildning som förmedlar den värdegrund som kännetecknar hospiceverksamheten och som tydliggör gränser för deras uppgifter.

God palliativ vård kräver kontinuerlig kompetensutveckling. Det finns behov av fortbildning av personal både inom regionen och i kommunerna. Krav på utbildning inom palliativ vård ökar i utbildningsplanerna i samtliga vårdprofessioner. Den kompetens som finns samlad i en hospiceverksamhet kan ha en viktig funktion här. Det kan vara föreläsningar och seminarieserier för olika professioner. Det kan också gälla klinisk utbildning av läkare inom specialisttjänstgöring och praktiktjänstgöring inom ramen för vårdutbildningar. Handledning i grupp och i etisk reflektion kommer att erbjudas av verksamheten.

Budget

Hospice Östergötland är planerat för 14 vårdplatser och en grundbemanning som är nödvändig för att få ihop ett så kallat skiftschema. Vi har kommit fram till detta efter dialog med väletableradehospiceverksamheter i Sverige, i första hand Mellannorrlands Hospice i Sundsvall och Axlagården i
Umeå.

Kostnaden för att driva vårt nyetablerade Hospice Östergötland beräknas till totalt 31,5 Mkr/år. Detta innebär en kostnad per vårddygn på drygt 7 Tkr vid en beräknad snittbeläggning på 12 av 14 vårdplatser. Personalkostnaden beräknas till 22,9 Mkr/år, lokalkostnaden till 5,3 Mkr/år och övriga omkostnader uppgår till 3,3 Mkr/år. Bemanningen är beräknad på följande antal heltider: 12,5 sjuksköterskor, 11 undersköterskor, 1,25 läkare samt 4 övriga (paramedicinare, samtalsstöd, kock, lokalvård, administratör med flera).

Sociala hållbarhetsmål

Ett socialt hållbart samhälle strävar efter att ge alla individer samma möjlighet i livet. Ändå finns ojämlikheter i mötet med vården, där några får ett bättre bemötande än andra. Dessa skillnader kvarstår också när den palliativa vården tar vid.

Verksamheten har som mål att erbjuda alla individer samma goda vård, oavsett ålder, kön, sexuell läggning, social bakgrund, religion och etnicitet.

Hospice Östergötland strävar efter att alla människor ska uppleva en välkomnande och kärleksfull atmosfär som gör livets sista tid meningsfull och som ger närstående möjlighet att leva vidare och genomgå sin sorgeprocess på bästa sätt.