Vad är Hospice Östergötland?

Mål med hospice Östergötland

Hospice Östergötland är en idéburen, icke vinstdriven verksamhet, som är konfessionellt obunden och som leds av stiftelsen Hospice Östergötland. Genom vårdavtal garanteras samverkan med Region Östergötland och länets kommuner. De individer som kan erbjudas vård på Hospice Östergötland behöva i annat fall vistas på slutenvårdsavdelning på sjukhus, korttidsplats i kommunen, eller i hemmet med insatser från hemsjukvård och hemtjänst.

År 1998 gjordes en utredning av dåvarande Landstinget i Östergötland och Linköpings kommun, där slutsatsen var att det fanns ett uppskattat behov av 7–10 vårdplatser för palliativ vård av hospicekaraktär. Detta ledde dock inte till något politiskt beslut om åtgärd. Sedan dess har befolkningen ökat och andelen människor över 80 år kommer att öka med 60% från 2020 till 2030.

Hospicerörelsen har sitt ursprung i England och bygger på att man erbjuder en specialiserad palliativ dygnet-runt-vård i lokaler med rofylld atmosfär och där personalen är utbildad att stödja patienters och närståendes behov när det gäller alla dimensioner – medicinska, psykiska, sociala, andliga och existentiella. Det som skiljer hospicevården från den vård som region och kommun i dag har möjlighet att ge är fokus på att främja livskvalitet för den döende individen och dennes närstående.

Hospice Östergötland har som mål att erbjuda vård och omvårdnad när livet är på väg att ta slut hos en person med komplexa palliativa vårdbehov. Det kan handla om svårkontrollerade symptom, såsom svårhanterlig smärta, ångest och andningsbesvär. Det kan också handla om psykosociala problem, exempelvis där hemsituationen är svår eller där det finns små barn i hemmet och existentiella problem, med oro och rädsla för vad som ska komma. Hospice Östergötland behöver kunna erbjudas när livets slut står nära och där det av olika skäl inte passar att vårdas i eget boende, på sjukhus eller på särskilt boende.

Målet är att:

  • erbjuda specialiserad palliativ vård och omvårdnad i en rofylld miljö utanför sjukhus.
  • erbjuda kompetenshöjning till personal inom både kommun och region. Föreläsningar, handledning av personal och praktiktjänstgöring kan vara del i detta.
  • erbjuda möjlighet för människor som vill bidra till verksamheten genom frivilliga arbetsinsatser (volontärarbete).
Verksamhetsbeskrivning

Hospice Östergötland avser att erbjuda specialiserad palliativ dygnet-runt-vård i en rofylld miljö utformad specifikt för att främja trygghet, lugn och livskvalitet. Helhetsvård kommer att bedrivas, vilket betyder omhändertagande av både patienter och närstående. Insamlade medel och donationer kommer att användas till kvalitetshöjning av vården.

Hospice Östergötland kommer att ha 14 vårdplatser där även utrymme för närstående ska finnas. Plats beviljas efter remiss från sjukhus, primärvård eller kommunen. Läkare eller sjuksköterska bedömer remisser och gör prioritering utifrån helhetsbedömning av vårdbehov.

Verksamheten kommer att bemannas av sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, övrig personal och volontärer. Tillgång till arbetsterapeut, fysioterapeut och samtalsterapeut kommer också finnas.

Människors vilja att erbjuda frivilligt arbete på hospice är enligt andra verksamheters erfarenhet stor. Detta volontärarbete kan gälla arbetsuppgifter inom till exempel skötsel av lokaler, mark/trädgård och i köksarbete. De som vill bidra med frivilliga arbetsinsatser kommer att få en introduktionsutbildning som förmedlar den värdegrund som kännetecknar hospiceverksamheten och som tydliggör gränser för deras uppgifter.

God palliativ vård kräver kontinuerlig kompetensutveckling. Det finns behov av fortbildning av personal både inom regionen och i kommunerna. Krav på utbildning inom palliativ vård ökar i utbildningsplanerna i samtliga vårdprofessioner. Den kompetens som finns samlad i en hospiceverksamhet kan ha en viktig funktion här. Det kan vara föreläsningar och seminarieserier för olika professioner. Det kan också gälla klinisk utbildning av läkare inom specialisttjänstgöring och praktiktjänstgöring inom ramen för vårdutbildningar. Handledning i grupp och i etisk reflektion kommer att erbjudas av verksamheten.