Palliativ vård innebär vård som ges till patienter med allvarlig sjukdom, där vården inte syftar till att bota, utan i stället att ge lindring och stöd till både patient och närstående med fokus på bästa möjliga livskvalitet den tid som är kvar. Den palliativa vården delas in i allmän och specialiserad palliativ vård och det är patientens behov som avgör vilken vård som erbjuds. Utanför sjukhusen svarar Östergötlands kommuner tillsammans med primärvården för den allmänna palliativa vården, huvudsakligen för människor i eget hem och på de särskilda boendena (vårdboenden). Allmän palliativ vård ges också på sjukhus.
Region Östergötland erbjuder specialiserad palliativ vård i hela Östergötland, främst i patientens eget hem med omvårdnadsstöd från närstående och via kommunala insatser. När den specialiserade palliativa hemsjukvården inte räcker till för att möta patientens behov finns specialiserade palliativa slutenvårdsplatser i Linköping, Norrköping och Motala. Dessa platser har blivit väsentligt färre. I takt med att det totala antalet slutenvårdsplatser har minskat har också trycket på de specialiserade palliativa slutenvårdsplatserna ökat och kvaliteten på vården riskerar att försämras.
När människor tillfrågas om önskemål när det gäller vård i livets sista tid beskriver många en önskan att vården ska ges i hemmet. Senare i vårdförloppet ökar andelen som känner tveksamhet till detta. Det kan vara av hänsyn till närstående, eller utifrån en önskan att få känna ökad trygghet och självbestämmande genom ständig närvaro av personal. För dessa individer saknas bra alternativ i Östergötland idag.